sape suke makan kek coklat.. jum blaja wat kek nie..
senang sgt.. xyah susah.. simple sesangat..
nie resepi kek tue.. cume perlu ade 10 bahan jerk..
1. tepung penaik( tepung kek yg ade kat kedai tue...hrge sekotak rm4 yg slalu fatten gune la) 2 cawan
2. serbuk koko 1 cawan
3.soda bikarbonat 1 sudu teh
4.baking powder 1 sudu teh
5.gula 1 cawan
6.air panas 1 cawan
7.susu 1 cawan
8.telur 2 biji(besar)
9 minyak masak 1 cawan
10. esen vanilla 1 penutup
cara2nyer...
bahan2 no 1,2,3n 4 sume diayak tau..
then..gula dicairkan dengan air panas kat dlm bekas len tau..kalo ley atas api la..
sbb nak pastikan air tue sentiase panas..
dah masukkan gula.. masukkan bahan no 7,8,9,n 10..
kacau sampai rase sebati.. pastikan kalo atas api.. gune api kecik2 jer tau..
jgn sampai telur tue masak sgt.. agak2 dah sebati sume bhn2 dlm bekas nie..
tuang kat atas tepung yg dlm bekas td tue..mase nak tuang tue tapis tau.. kalo x tapis nnt telur2 yg dah masak tue akan ikut skali dalam kek tu... nnt kek x jdi soft sgt.. sbb ade telur yg dah masak tue.. mase makan nnt ade rase keras2... x de nikmat la makan kek kan kalo mcm tue..
dah kacau sampai sebati.. tuang dalam loyang...(kalo ley orang2 dulu ckp kalo kacau 1 arah jerk tau..tuk bg kek tue senang naik) ikut la loyang bentuk ape pun yg korang nak.. n make sure korang alas dulu tau loyang tue nagn kertas.. tuk memudah kan korang nak transfer kek tue kuar dari loyang.. xkan nak hidang ats loyang jer kan.. hehe
then kite kukus la..
kukus lebih kurang 1 jam cam tue jer.. x lame kan..
nak tau kek tue dah masak lum.. korang amik garfu n cucukkan kat ats kek tue..
kalo ade tepung yg melekat kat garfu tue.. means x masak lg.. kalo xde yg melekat.. means dah masak la..
senang jer kan.. then dah bole hidang n makan...
jumm tengok kek fatten yang dah siap nie..
fatten wat kat loyang empat segi jer.. senang nak kuar dari loyang..
nie la kek fatten wat...
walaupun da nmpak comot2 sikit.. tp abah fatten cakap.. biar x cantekk yg penting rase nyer sedap.. hehehe.. sekejap jer dah hbs kek nie.. puas nyer hati bile masak sesuatu ade orang yang makan.. betul x..??
korang try la..
senang sgt.. xyah susah.. simple sesangat..
nie resepi kek tue.. cume perlu ade 10 bahan jerk..
1. tepung penaik( tepung kek yg ade kat kedai tue...hrge sekotak rm4 yg slalu fatten gune la) 2 cawan
2. serbuk koko 1 cawan
3.soda bikarbonat 1 sudu teh
4.baking powder 1 sudu teh
5.gula 1 cawan
6.air panas 1 cawan
7.susu 1 cawan
8.telur 2 biji(besar)
9 minyak masak 1 cawan
10. esen vanilla 1 penutup
cara2nyer...
bahan2 no 1,2,3n 4 sume diayak tau..
then..gula dicairkan dengan air panas kat dlm bekas len tau..kalo ley atas api la..
sbb nak pastikan air tue sentiase panas..
dah masukkan gula.. masukkan bahan no 7,8,9,n 10..
kacau sampai rase sebati.. pastikan kalo atas api.. gune api kecik2 jer tau..
jgn sampai telur tue masak sgt.. agak2 dah sebati sume bhn2 dlm bekas nie..
tuang kat atas tepung yg dlm bekas td tue..mase nak tuang tue tapis tau.. kalo x tapis nnt telur2 yg dah masak tue akan ikut skali dalam kek tu... nnt kek x jdi soft sgt.. sbb ade telur yg dah masak tue.. mase makan nnt ade rase keras2... x de nikmat la makan kek kan kalo mcm tue..
dah kacau sampai sebati.. tuang dalam loyang...(kalo ley orang2 dulu ckp kalo kacau 1 arah jerk tau..tuk bg kek tue senang naik) ikut la loyang bentuk ape pun yg korang nak.. n make sure korang alas dulu tau loyang tue nagn kertas.. tuk memudah kan korang nak transfer kek tue kuar dari loyang.. xkan nak hidang ats loyang jer kan.. hehe
then kite kukus la..
kukus lebih kurang 1 jam cam tue jer.. x lame kan..
nak tau kek tue dah masak lum.. korang amik garfu n cucukkan kat ats kek tue..
kalo ade tepung yg melekat kat garfu tue.. means x masak lg.. kalo xde yg melekat.. means dah masak la..
senang jer kan.. then dah bole hidang n makan...
jumm tengok kek fatten yang dah siap nie..
fatten wat kat loyang empat segi jer.. senang nak kuar dari loyang..
nie la kek fatten wat...
walaupun da nmpak comot2 sikit.. tp abah fatten cakap.. biar x cantekk yg penting rase nyer sedap.. hehehe.. sekejap jer dah hbs kek nie.. puas nyer hati bile masak sesuatu ade orang yang makan.. betul x..??
korang try la..
kalau untuk makan sendiri, tak kisah lah tak cantik.
ReplyDeletetapi kalau nak buat berniaga kenalah cantik. hee
yuuhuu.. tue la psal.. nak jual nnt kene wat canteekk2 la.. kalo x nnt x laku..huhu
ReplyDeleteyummy...
ReplyDeletesedapnyer kek ceklat!
nak ckit
hana.. nak ckit ea..nnt fatten wat lg ea.. skrg dah hbs la.. tp cam ne nak bg ke kamu.. post kew..?? nnt kamu x smpt makan dah rosak kek tue.. hehhee =)
ReplyDeleteWah, sedapnya!!
ReplyDeletekak fatten, tumpang salin resepinya :)
cicak girls... sila kan la salin.. sila2... hehehe
ReplyDelete